В системі Прозорро.Продажі повністю завершено вже понад 1000 земельних аукціонів

В системі Прозорро.Продажі повністю завершено вже понад 1000 земельних аукціонів

Станом на 22 лютого в системі Прозорро.Продажі повністю завершено вже понад 1000 аукціонів з продажу та здачі в оренду землі.

За підсумками цих торгів організатори заробили до бюджетів різних рівнів майже чверть мільярда гривень та реалізували 6,7 тисячі гектар земельних ділянок. З-поміж усіх повністю завершених аукціонів 75% — це землі сільськогосподарського призначення.

Наразі на етапі укладення договорів ще майже 500 земельних ділянок.

Загалом в системі вже оголошено 4,6 тисячі земельних аукціонів, сумарна стартова вартість яких 1,3 млрд гривень. З них — понад 3 тисячі аукціонів з оренди та 1,5 тисячі з продажу.

За даними аналітичного модуля понад 600 організаторів оголосили аукціони з продажу та здачі в оренду, з них понад три десятки організаторів — це приватні землевласники. Крім того, участь у торгах вже взяли 2,3 тисячі учасників, а середній показник конкуренції 3,7 учасника.

Зазначимо, що продаж земель сільськогосподарського призначення державної та комунальної власності відповідно до Земельного кодексу заборонений. Приватні власники землі можуть оголошувати аукціони з продажу та здачі в оренду ділянок в системі Прозорро.Продажі.

Для оголошення земельних торгів чи участі у них всі організатори та учасники звертаються до акредитованих в системі «Прозорро.Продажі» майданчиків. Станом на лютий 2022 року таких 45, їхній перелік завжди доступний на сайті prozorro.sale.

Нагадаємо, 5 листопада набула чинності урядова постанова (№1013), яка запустила ринок оренди та продажу державної та комунальної землі через державну електронну систему «Прозорро.Продажі». Прозорро.Продажі гарантують безпечність торгів, неможливість втручання в їхній перебіг та рівний доступ кожного учасника до участі в аукціоні. Всі дані про онлайн-аукціони, їхній перебіг та результати відкриті та доступні в аналітичному модулі Прозорро.Продажі.

ДП «Прозорро.Продажі» та ДП «Прозорро» — це два різні державні підприємства, які побудовані на принципах сім’ї Прозорро “усі бачать усе”, але адмініструють та розвивають різні електронні системи. ДП «Прозорро.Продажі» — для продажу державного та комунального майна на онлайн-аукціонах, ДП «Прозорро» — для проведення тендерів на закупівлю товарів, робіт і послуг державними установами. Обидва ДП підпорядковуються Міністерству економіки.